Telefonisch contact

Telefonisch contact kan in sommige gevallen een oplossing bieden zonder dat u de bezwaarprocedure hoeft te doorlopen. Op een besluit staat de naam van de ambtenaar, die het besluit heeft genomen en waarmee u contact op kunt nemen. Let op: als u belt heeft dit geen schorsende werking. Dit betekent dat de gevolgen van ons besluit blijven gelden. Ook krijgt u door te bellen geen extra tijd om bezwaar te maken.

Voorwaarden

Als telefonisch contact niet tot een oplossing heeft geleid en u bent het nog steeds niet eens met een besluit of beschikking van de gemeente, dan kunt u bezwaar maken. U moet dan wel belanghebbende zijn. Na bekendmaking van het besluit heeft u 6 weken om uw bezwaarschrift in te dienen. Dit doet u bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen.

U kunt iemand anders vragen namens u een bezwaarschrift in te dienen. U moet dan wel deze persoon hiervoor machtigen. De gemachtigde kan dan ook namens u het bezwaarschrift toelichten tijdens de hoorzitting.
Als u het bezwaarschrift in een vreemde taal heeft geschreven en er is een vertaling nodig voor een goede afhandeling, moet u zelf zorgen voor de vertaling.

In uw bezwaarschrift moeten staan:

  • uw naam, adres en telefoonnummer
  • de datum waarop het bezwaarschrift is geschreven
  • een omschrijving (bij voorkeur met zaaknummer) en de datum van het besluit waar u bezwaar tegen maakt (of een kopie van de beslissing of publicatie)
  • de redenen van uw bezwaar
  • uw handtekening

Bezwaarschrift indienen

Inwoners en bedrijven kunnen schriftelijk of digitaal hun bezwaar indienen. Binnenkort vindt u hier een online formulier.

U kunt uw schriftelijke bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Stuur uw bezwaarschrift naar:

Gemeente Boekel
t.a.v. Bezwaarschriftencommissie
Postbus 99
5427 ZH Boekel

Aanpak

Nadat wij uw bezwaarschrift hebben ontvangen, sturen wij een ontvangstbevestiging. Wij zullen vervolgens kijken of een minnelijk traject tot een oplossing kan leiden. In een minnelijk traject zullen we met u kijken of er een oplossing is te vinden voor uw probleem. U heeft altijd de keuze voor het minnelijk traject. Als u hiermee instemt, zullen wij de beslistermijn stil zetten (opschorten).

Als het minnelijk traject niet tot een oplossing leidt of u wilt geen minnelijk traject ontvangt u van ons een uitnodiging voor een hoorzitting. De hoorzitting wordt geleid door de commissie bezwaarschriften.
Heeft u uw bezwaar ingediend en bent u van gedachten veranderd? U kunt dan uw bezwaar intrekken. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Juridische zaken van de gemeente Boekel, bij voorkeur schriftelijk via bezwaren@boekel.nl.

Termijn

Uw bezwaarschrift wordt in behandeling genomen nadat de bezwaartermijn is verstreken. De gemeente heeft in veruit de meeste gevallen dan 6 weken de tijd om een besluit te nemen op uw bezwaar. Deze periode is 12 weken, als de commissie bezwaarschriften naar uw bezwaarschrift moet kijken. De gemeente mag de beslistermijn met maximaal 6 weken verlengen.

Spoed? Voorlopige voorziening vragen

Tijdens de bezwaarprocedure blijft het besluit, waartegen u bezwaar indient, geldig. Dat betekent dat het besluit niet wordt uitgesteld. Het kan zijn dat dat dit tot onomkeerbaar nadeel voor u leidt. In dat geval kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter. Een voorlopige voorziening zorgt ervoor dat het besluit nog geen werking krijgt, zolang de bezwaarprocedure loopt. De voorzieningenrechter beslist hierover.

U kunt een voorlopige voorziening aanvragen door een brief te sturen naar:

Rechtbank ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht
Postbus 90125
5200 MA ’s-Hertogenbosch

Aan het aanvragen van een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. Het is belangrijk dat u ook bezwaar indient bij de gemeente als u een voorlopige voorziening aanvraagt. Meer informatie over het aanvragen van een voorlopige voorziening vindt u op de website van de Rechtspraak (Deze link gaat naar een externe website).

Bezwaar en beroep

Bent u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift? Dan kunt u in beroep bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch. Op deze (Deze link gaat naar een externe website) website staat toegelicht hoe u in beroep kan gaan.

Bezwaar tegen belastingaanslag

Heeft u bezwaar tegen een aanslag van de gemeentelijke belastingen (Deze link gaat naar een externe website)? Kijk dan op de desbetreffende pagina.