Interview met wijkagent Paul Beista

donderdag 15 aug 2024

Interview met wijkagent Paul Beista

Pas op oplichters gesignaleerd in uw wijk!

“Kan ik geld lenen voor benzine, want ik sta met een lege tank en heb geen cent op zak.” Of: “Mag ik me even voorstellen. Ik ben de nieuwe buurvrouw en woon een paar huizen verderop. Is het mogelijk dat ik even binnenkom en kijk hoe het er bij u uitziet?”. Zomaar een paar voorbeelden van smoesjes die oplichters gebruiken.

Oplichters en dieven zijn zo geraffineerd dat ze mensen van alles op de mouw weten te spelden, weet Paul Beista, wijkagent van Boekel, Venhorst en Huize Padua. “Ze zijn vaak goed gekleed en komen vriendelijk en vertrouwenwekkend over. Hebben goed nagedacht over welke smoes ze willen vertellen en klinken daarom ook erg geloofwaardig. Ze kunnen zich voordoen als meteropnemer, iemand van een zorginstelling of een nieuwe buur. Ook kinderen en zwangere vrouwen spelen het ‘spel’ mee. Maar pas op: ze willen maar een ding en dat is bij u binnenkomen.” Sommige oplichters zijn zelfs zo brutaal dat ze de ellende van een ander misbruiken om binnen te komen. “Ze bellen aan, zeggen dat er een ernstig ongeluk is gebeurd en dat ze 112 willen bellen. Trap daar niet in. Laat ze niet binnen, maar zeg dat u zelf het alarmnummer wel belt”.

Echt niet onaardig

Het kan zijn dat u voelt dat iets niet in de haak is, maar dat u het onbeleefd vindt om iemand niet te woord te staan of binnen te laten. “Hoe onaardig u dit ook vindt, laat onbekenden nooit binnen. Ze hebben geen goede bedoelingen”, benadrukt Paul Beista. “Oplichters opereren vaak met z’n tweeën. De een belt aan, lokt u naar binnen en leidt u af met een praatje. De ander ziet kans om ongemerkt uw geld, sieraden of bankpas te stelen. Echt, ze zijn heel geraffineerd”.

Bij twijfel niet opendoen

Aan de wijkagent de vraag wat het beste te doen als er een onbekende aanbelt. “Mijn advies is om altijd eerst via de deurspion of een raam te kijken wie er voor de deur staat. Kan dit niet, houd dan de de kierstandhouder erop. Staat er een meteropnemer of een reparateur voor de deur, vraag dan naar een legitimatie- en identiteitsbewijs. Bedenk wel dat veel bedrijven en instanties tegenwoordig vooraf een brief sturen met de datum en het tijdstip dat ze komen en niet zo maar bij u aan de deur komen.” Dan nog iets over de bankpas. Bankmedewerkers komen nooit aan de deur of nemen nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen. Geef dus nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan mensen die zeggen van de politie te zijn”.

Blijf rustig

Maar wat als iemand zich toch uw huis binnen weet te praten? Wijkagent Paul Beista legt uit dat het beste is om niet in paniek te raken. “Rustig blijven en proberen met praten de man of vrouw de deur uit te krijgen. Zeg bijvoorbeeld dat een familielid of buurman elk moment thuis kan komen. Soms schrikt dit de oplichter af. Gebruik in ieder geval geen geweld, want dit voorkomt dat u ernstig letsel op loopt. Kijk goed hoe hij of zij er uit ziet en probeer dat te onthouden. Zijn ze de deur uit, kijk dan door het raam waar ze heen lopen. Stappen ze in een auto, noteer dan direct merk, kleur en kenteken. Desnoods een gedeelte ervan. Belt u daarna direct 112’.

Lees meer over nepagenten die actief zijn. (PDF, 799.8 kB)