College gemeente Boekel presenteert met vertrouwen begroting 2025

maandag 23 sep 2024

In 2025 nog voldoende middelen om ambities te realiseren

De begroting van 2025, recent gepresenteerd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boekel, sluit af met een positief saldo van € 1.368.000,-. Dat betekent dat voor 2025 ruim voldoende middelen zijn om de gemeentelijke ambities te realiseren. Echter de meerjarenraming 2026, 2027 en 2028 laat een ander beeld zien. Deze jaren sluiten af met naar verwachting een negatief saldo.

Onduidelijkheid over middelen vanaf 2026

Het beleid en de financiën van de gemeente Boekel worden, net zoals in andere gemeentes, beïnvloed door constant veranderende maatschappelijke ontwikkelingen. De onduidelijkheid over de zogenaamde ‘ravijnjaren’ vanaf 2026, waarin alle gemeenten in Nederland aanzienlijk minder geldmiddelen gaan ontvangen, leiden tot extra onzekerheid.
“We willen onze inwoners graag van dienst zijn en met allerlei maatschappelijke opgaven aan de slag. We moeten als gemeente hierbij wel voldoende ondersteuning krijgen van het rijk. Ik maak me zorgen over de rijksbijdrage aan de gemeentefinanciën. Er komen steeds meer taken op het bordje van de gemeente zonder dat het benodigde budget beschikbaar is. Want concreet: als er geen geld is dan kunnen plannen ook niet uitgevoerd worden.”, aldus burgemeester Van den Elsen.

Gemeente Boekel volgt landelijke trend

Het nieuwe kabinet-Schoof staat ook voor grote opgaven op het gebied van woningbouw, transitie van het landelijk gebied, de energietransitie, klimaat, asiel- en vluchtelingenproblematiek en jeugdzorg. Al deze uitdagingen zien we op gemeentelijk niveau terug in Boekel. Een bijzondere uitdaging wordt de beperkte financiële ruimte na 2025.
Een voorbeeld van een groot (financieel) project binnen de gemeente Boekel is de ‘Integrale en toekomstbestendige aanpak Boschberg’. Het gaat om de herinrichting van een 40 jaar oude woonwijk met aandacht voor verharding, afvoer regenwater naar wadi’s en verlichting.

Programma’s per portefeuillehouder

Bij alle drie de portefeuillehouders staan de wensen vanuit de gemeenschap steeds centraal.

Burgemeester Caroline van den Elsen is verantwoordelijk voor ‘Bestuur en ondersteuning & Veiligheid’. Hieronder vallen ook burgerzaken, dienstverlening en bedrijfsvoering alsmede de financiën. De gemeente is volop bezig met het herijken van de strategische visie. Ook inwoners zijn uitgenodigd om mee te denken over ‘De Toekomstvisie Boekel’. In 2025 wordt ook gekeken hoe burgerparticipatie binnen de gemeente versterkt kan worden en wordt een nieuw evenementbeleid vastgesteld. Verder vindt de gemeente het belangrijk om opvang en begeleiding van vluchtelingen te blijven realiseren. Tot slot is en blijft realisatie van het Integraal Veiligheidsplan een speerpunt.

Wethouder Ben Brands is verantwoordelijk voor ‘Ruimte, Duurzaamheid, Economie en Kunst & Cultuur’. Hij heeft in zijn portefeuilles breed aandacht voor bouwen, wonen en werken en ruimtelijke ordening. Speerpunt is het project De Zuidwand, dat wil zeggen het realiseren van de eerste fase van de Zuidwand en het slopen van de tweede fase van de Zuidwand. Er ligt voor 2025 opnieuw veel focus op woningbouw, waaronder realisatie van De Biezen en De Schutboom. In het kader van duurzaamheid is veel aandacht voor de lokale isolatieaanpak van woningen. Om het groen in de gemeente te versterken wordt uitvoering gegeven aan het groenbeleid- en beheerplan. Tot slot wordt invulling gegeven aan de visie kunst en cultuur, zodat deze voor iedereen toegankelijk blijven.

Wethouder Henri Willems is verantwoordelijk voor ‘Sociale Zaken, Mobiliteit, Gezondheid en Sport’. In het Sociaal Domein staat de zorg voor jong en oud centraal en daarnaast ook het belang van veilig en zelfstandig blijven wonen. Op het gebied van mobiliteit gaat de gemeente aan de slag met de uitwerking van de Oost-West-verbinding en het blijven faciliteren van de Buurtbus, maar heeft ook aandacht voor wandel- en fietsroutes. Verder is een speerpunt het opstellen van de visie voor Recreatie & Toerisme en de ontwikkeling van recreatiepark Boekels Ven. Ook onderwijs en Sport blijven belangrijke speerpunten binnen het programma, met name de locatiekeuze van het tweede KindPark en het (sport)accommodatiebeleid.

De bestuurlijke procedure

De begroting wordt op 6 november 2024 tijdens een openbare vergadering behandeld in de raad. Inwoners zijn van harte welkom om deze vergadering in het gemeentehuis bij te wonen. De financiële stukken zijn te vinden op de gemeentelijke website.