Boekel en Venhorst krijgen er 50 Trafostations bij.

donderdag 26 sep 2024

Met zijn allen gebruiken en produceren we steeds meer elektriciteit. Zoveel dat het huidige netwerk steeds voller raakt. We kennen de problemen van beperking in afname en ook in de teruglevering. Dat komt door de forse toename van zonnepanelen maar ook door het toegenomen gebruik van bijvoorbeeld warmtepompen en het elektrisch laden van auto’s. Allemaal goede ontwikkelingen voor het tegengaan van klimaatverandering, maar ook reden dat ons elektriciteitsnetwerk aan zijn max zit.


Samen met Enexis en de aannemers heeft Boekel gekeken naar een versnelde aanpak van verzwaring van ons netwerk. Door sneller te schakelen en kortere lijnen lijkt het te lukken om ons netwerk binnen enkele jaren al op orde te krijgen. Dat is goed nieuws!
Het betekent echter ook een paar jaar flink overlast. Eerder zijn de hoodfkabels naar Uden en de hoogspanningstrafo’s aan de Bergstraat en Wilhelminastraat verzwaard. Nu volgt het middenspanningsnet. Er zullen ongeveer 50 trafostations worden bijgeplaatst, ook de bestaande blijven staan. In de praktijk een verdubbeling van de capaciteit.


We starten met de wijk Boschberg. Die gaat toch geheel op zijn schop vanwege klimaatmaatregelen, te denken aan meer groen en meer wateropvang. Door dit werk te combineren met de netverzwaring wordt de Bosberg de eerste wijk die echt toegerust is op de toekomst. In de wijk Boschberg komen 6 extra trafo’s. Die worden aan het oorspronkelijke plan toegevoegd. Het zijn flinke kasten die worden geplaatst in de openbare ruimte. we houden zoveel als mogelijk rekening met het eindbeeld, behoud van groen en voorkomen van overlast.

Naar verwachting komen de andere wijken ook op korte termijn in aanmerking voor netverzwaring. We denken hierbij aan een doorlooptijd van 2 jaar. Daarbij zullen vele trottoirs opgebroken gaan worden. Helaas kan de netverzwaring niet overal worden gecombineerd met het klimaatproof maken, dat is een programma dat loopt tot 2035. We zullen de netverzwaring wel gaan combineren met het onderhoud van de trottoirs en fietspaden. Zo proberen we de overlast zo veel als mogelijk te beperken.
De netcongestie op het hoogspanningsnet van en naar de regio is hiermee nog niet opgelost. In Boekel denken we echter over enkele jaren klaar te zijn voor de toekomst.