Duurzaamheid
Ook in Boekel willen we nu en in de toekomst graag prettig leven, wonen en werken. Daarom werken we aan de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van onze gemeente. Dit doen we samen met onze inwoners en organisaties. Met ‘toekomstbestendig’ bedoelen we dat we klaar zijn voor de toekomst en aansluiten bij internationale en landelijke klimaatdoelen. Dat houdt in dat we minder grondstoffen gaan gebruiken en in 2050 een volledig circulaire gemeente willen zijn.
Duurzaamheid begint bij jezelf
Om een duurzaam en toekomstbestendig Boekel te realiseren wil de gemeente het goede voorbeeld geven. Zo wordt er gewerkt aan het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen, liggen er op diverse gebouwen zonnepanelen en is het gemeentehuis, op het monumentale deel na, zelfs al volledig aardgasvrij.
Ook u kunt zelf ook aan de slag met duurzame maatregelen. Zo kunt u zonnepanelen installeren, tegels uit uw tuin vervangen door groen of een regenton plaatsen. Om u hierbij te ondersteunen, lopen er projecten vanuit de gemeente over energie, klimaat, wonen en mobiliteit. We vind het namelijk belangrijk dat iedereen op een laagdrempelige manier een steentje kan bijdragen aan het verduurzamen van onze gemeente.
Meer weten? Lees dan hieronder verder over de verschillende duurzaamheidsthema’s.
-
Zelf verduurzamen
In 2050 moeten alle huizen in Boekel van het aardgas af en energieneutraal zijn. Daarom is het belangrijk dat u zelf nagaat wat u al kunt doen om te verduurzamen. Zo is het mogelijk om uw huis te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, uw regenpijp af te koppelen van het riool, of om een warmtepomp te installeren.
-
Zakelijk verduurzamen
Behalve woningen, moeten ook de gebouwen van verenigingen, stichtingen, non-profitorganisaties en bedrijven verduurzaamd worden.
-
Klimaat
Ook in de gemeente Boekel hebben we steeds vaker te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Het is belangrijk om onze omgeving en woningen hierop in te richten.
-
Energie
Energie is een belangrijk thema voor Boekel. In 2050 gaan we van het gas af. We moeten dus meer schone energie produceren en ons energieverbruik verminderen.
-
Mobiliteit
De auto is nog altijd het meest gebruikte vervoersmiddel binnen onze gemeente. Daarom willen we inwoners stimuleren en faciliteren om te reizen met de fiets of te voet. Dit doen we door de infrastructuur voor fietsen en wandelen te optimaliseren. We richten ons op het creëren van veilig, duurzaam, en comfortabel verkeer.
-
Beleidsdocumenten, partners en initiatieven
Dagelijks word er hard gewerkt aan een leefbaar en duurzaam Boekel. Welk beleid en initiatieven hieruit naar voren zijn gekomen kunt u op deze pagina lezen.
-
Subsidie Stimuleringsregeling Landschap
Deze regeling is bedoeld om landschapsbeheer door particuliere grondeigenaren te stimuleren in het buitengebied.
-
Subsidies voor verduurzaming
Wilt u uw woning verduurzamen, maar kijkt u op tegen de kosten? Dan kunt u gebruik maken van een subsidie.