Beleidsdocumenten, partners en initiatieven
Dagelijks wordt er hard gewerkt aan een leefbaar en duurzaam Boekel. Welk beleid en initiatieven hieruit naar voren zijn gekomen kunt u op deze pagina lezen. Maar natuurlijk doen wij dit als gemeente niet alleen. Samen met onze partners zijn er ook verschillende initiatieven bedacht om Boekel nóg duurzamer te maken.
Beleidsdocumenten
- In onze Duurzaamheidsvisie (PDF, 1.6 MB)staat beschreven hoe de gemeente wil gaan verduurzamen. Speerpunten zijn: energie, circulaire economie, de fysieke leefomgeving, en mobiliteit.
- De Transitievisie Warmte (Deze link gaat naar een externe website) gaat over de transitie van aardgas naar hernieuwbare energie. De Visie omschrijft welke duurzame warmteoplossingen gebruikt kunnen worden in Boekel, en welke wijken het meest kansrijk zijn om als eerste van het gas af te gaan.
- Boekel is onderdeel van de Regionale Energie Strategie Noord-Oost Brabant (Deze link gaat naar een externe website) (RES NOB).
-
Partners:
- Boekel Energie (Deze link gaat naar een externe website) is de lokale energiecoöperatie in de gemeente Boekel. Ze organiseren tal van activiteiten rondom het thema energie, zoals het energiecafé, gratis huisscans, repaircafés, inkoopacties, en meer. Ook met algemene vragen over energie kunt u terecht bij Boekel Energie.
- Peelrand Wonen (Deze link gaat naar een externe website) is de woningcorporatie in de gemeente Boekel. Peelrand Wonen werkt hard aan het verduurzamen van hun bestaande woningen. Ondertussen worden er ook nieuwe sociale huurwoningen bijgebouwd.
- Het Ecodorp (Deze link gaat naar een externe website) in Boekel is uniek in haar soort. In het Ecodorp wordt namelijk bijgedragen aan alle duurzame werelddoelen (SDG’s). Ook wordt er continu geleerd van innovatieve ontwikkelingen die in de praktijk worden gebracht in het Ecodorp, op het gebied van duurzaam bouwen, duurzame energie, circulariteit, en meer.
- Ekohouse (Deze link gaat naar een externe website) is een Boekels initiatief en brengt buren samen om de samenredzaamheid, buurtbedrijvigheid, en circulaire economie vorm te geven. Ekohouse organiseert hiervoor maak-en-doe-activiteiten met persoonlijk, maatschappelijk en ecologisch rendement.