Energie
Energie is een belangrijk thema voor de gemeente Boekel. Zo moet Boekel in 2050 van het gas af, moet er in 2030 meer duurzame energie worden opgewekt en hebben we als gemeente te maken met een overvol elektriciteitsnetwerk. Hoe wij hier als gemeente mee omgaan leest u op deze pagina.
Gas(t)vrij Boekel
Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Bij het verbruik van aardgas komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij. We gaan in Nederland daarom over op ‘schone’ energie: energie opgewekt uit wind, zon, water en de bodem. Dit heet ook wel de energietransitie.
In Boekel gebruiken we met name zonne-energie en warmtepompen. Om dit succesvol toe te kunnen passen, zal een groot aantal woningen nog geïsoleerd moeten worden. Ook zullen we ons energieverbruik moeten verminderen. Want: wat je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken. Hoe we de energietransitie in Boekel gaan uitvoeren, kunt u lezen in de Transitievisie Warmte.
Regionale Energie Strategie
Nederland heeft het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend, en dit vertaald naar het Nederlands Klimaatakkoord. Dat houdt onder andere in dat we in 2030, 55% van de CO2 uitstoot verminderd willen hebben, ten opzichte van 1990. Om dit te bereiken, moeten we meer schone energie opwekken, en energie besparen. Daarom zijn alle gemeenten in Nederland onderverdeeld in regio’s, die per regio een Regionale Energie Strategie (RES) (Deze link gaat naar een externe website) uitvoeren. In de RES is vastgelegd hoeveel elke gemeente bijdraagt aan de opgave voor opwek en aan de opgave voor besparing. Boekel neemt deel aan de RES Noord-Oost Brabant (RES NOB). Voor Boekel geldt dat er in 2030 0,03 TWh (30 miljoen KWh) moet worden opgewekt. Dit is ongeveer gelijk aan het jaarlijks verbruik van 8500 huishoudens. Ook moet Boekel in 2030 11% energie hebben bespaard, ten opzichte van 2017.
De stand van zaken van de RES NOB kunt u hier (Deze link gaat naar een externe website) lezen.