Het Energieloket

Als inwoner van de gemeente Boekel kunt u terecht op het Energieloket van de gemeente (Deze link gaat naar een externe website). Hier kunt allerlei informatie vinden over het verduurzamen van uw huis, zoals hoe u het beste uw huis kunt isoleren of wat de voordelen zijn van een warmtepomp, maar ook welke financieringsmogelijkheden er zijn voor het verdudurzamen van uw huis. Daarnaast kunt u een HuisScan doen voor uw eigen woning. Met deze scan komt u erachter welke verduurzamingsmaatregelen u nog kunt nemen en wat deze u jaarlijks opleveren. Ook kunt u zien welke initiatieven er op het gebied van duurzaamheid lopen binnen de gemeente Boekel.

Isoleren

Een van de beste manieren om uw huis te verduurzamen, is met het aanbrengen van isolatie. U bespaart hiermee gas en elektriciteit en verlaagt dus ook uw energierekening terwijl uw huis comfortabel en op een aangename temperatuur houdt. U kunt ook subsidie krijgen voor het isoleren van uw huis. Lees hier (Deze link gaat naar een externe website) meer.

Wet Natuurbescherming en isolatie

Let op! Spouwmuur- en dakisolatie kan momenteel alleen aangebracht worden als u een ontheffing heeft voor de Wet Natuurbescherming. Deze ontheffing wordt verkregen op basis van ecologisch onderzoek naar beschermde diersoorten die in uw spouw of dak kunnen leven. Zo’n onderzoek is kostbaar en tijdrovend. Daarom gaat de gemeente een ecologisch onderzoek uitvoeren in alle drie de dorpskernen. U kunt hier meer lezen.

Zonnepanelen

Met de aanleg van zonnepanelen kunt u uw eigen energie opwekken en daarmee uw energierekening flink verlagen. Op dit moment kunnen alleen zonnepanelen worden aangesloten voor privéhuishoudens en andere kleinverbruikers. Dit komt omdat de elektriciteitsinfrastructuur overbelast is in ons land. Dit heet ook wel netcongestie. Zodra grootverbruikers weer aangesloten kunnen worden, maken we dat hier bekend. In de tussentijd zijn zonnepanelen alleen voor kleinverbruikers een interessante investering. Er loopt momenteel een inkoopactie (Deze link gaat naar een externe website) voor inwoners van Boekel die (extra) zonnepanelen willen aanschaffen.

Salderingsregeling

Teveel opgewekte energie kunt u nu nog terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk (saldering). De voorwaarden hiervoor verschillen per energieleverancier. Ook wordt de salderingsregeling per 2025 afgebouwd.

Warmtepomp

Door het plaatsen van een warmtepomp is het mogelijk om uw huis te verwarmen zonder het gebruik van gas. Voor Boekel is de warmtepomp de bron van warmte voor de toekomst. Echter zijn er veel verschillende typen warmtepompen. Wilt u meer weten welk type warmtepomp het beste past bij uw situatie? Kijk dan op de website van het Energieloket (Deze link gaat naar een externe website). Bij het plaatsen van een warmtepomp dient u geluidsoverlast te voorkomen. Hiervoor kunt u de rekentool (Deze link gaat naar een externe website) van Rijksoverheid gebruiken en tips lezen om geluidsoverlast door warmtepompen (Deze link gaat naar een externe website) te voorkomen.

Foto: De buitenunit van een warmtepomp

Monumenten verduurzaamen

Het verduurzamen van een monument is niet altijd even eenvoudig. Neem daarom altijd eerst contact op met de gemeente. Voor het verduurzamen van een monument is namelijk een omgevingsvergunning nodig. De Adviescommissie Cultureel Erfgoed van de gemeente Boekel kan u vertellen wat de belangrijkste cultuurhistorische waarden van het gebouw zijn, wat de lokale regels zijn rondom verduurzaming en of er mogelijk subsidies zijn. Zo is er bijvoorbeeld de subsidie van het restauratiefonds (Deze link gaat naar een externe website).