Meldpunt goed verhuurderschap en betaalbare huur
U kunt kosteloos melding maken bij de gemeente Boekel van verhuurders die zich niet houden aan de landelijke basisnormen waar verhuurders zich aan moeten houden. Is er bijvoorbeeld sprake van discriminatie, gebrekkige informatie of onredelijke kosten? Maak dan een melding door het e-formulier in te vullen. Bij ongewenst verhuurgedrag kan de gemeente optreden. Na een anonieme melding is het in sommige gevallen moeilijker om tot handhaving over te gaan.
Sinds 1 juli 2023 geldt de Wet Goed Verhuurderschap. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om huurders te beschermen tegen misstanden bij het huren van woon- of verblijfsruimten. Sinds 1 juli 2024 geldt ook de Wet betaalbare Huur. Door normen voor goed verhuurderschap en betaalbare huur kunnen gemeenten actief sturen op goed verhuurderschap en betaalbare huurprijzen.
Wat regelt de Wet Goed Verhuurderschap?
De Wet Goed Verhuurderschap vormt een landelijke basisnorm die algemene regels vastlegt voor goed verhuurderschap. Deze regels geven aan welk gedrag van verhuurders en verhuurbemiddelaars verwacht wordt in hun relatie met woningzoekenden en huurders. Ze zijn van toepassing op het hele verhuurproces en gelden zowel voor de reguliere verhuur van woonruimte als voor de verhuur van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten.
Wat regelt de Wet Betaalbare Huur?
De Wet Goed Verhuurderschap is per 1 juli 2024 uitgebreid met de Wet Betaalbare Huur. Deze wet biedt extra bescherming aan huurders tegen te hoge huurprijzen.
Verhuurders moeten de huurprijs vaststellen op basis van het landelijke woningwaarderingsstelsel (WWS), dat voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen geldt. Dit systeem werkt met punten, waarbij de uiteindelijke huurprijs dwingend wordt vastgesteld op basis van het aantal punten. De verhuurder is verplicht om bij nieuwe huurcontracten een overzicht van de puntentelling aan de huurder te geven.
Daarnaast is de maximale huurverhoging nu ook wettelijk vastgelegd. Deze verhoging mag niet meer dan het percentage van de CAO-loonontwikkeling plus 1% zijn. Vanaf 1 januari 2025 is de gemeente bevoegd om te handhaven op de naleving van de maximale huurprijs, de huurprijsverhoging en de verplichting om de puntentelling te verstrekken.
Heb je een probleem met je verhuurder?
Als jouw verhuurder zich niet houdt aan de regels uit de Wet Goed Verhuurderschap of de Wet Betaalbare Huur, kun je dit melden bij het meldpunt Goed Verhuurderschap van de gemeente Boekel (voor het formulier, zie de link onderaan deze pagina).
Wat zijn de basisnormen voor goed verhuurderschap?
Discriminatie
Discriminatie is verboden. Een verhuurder mag geen onderscheid maken op basis van bijvoorbeeld ras, geloof, seksuele geaardheid of handicap.
Verbod op intimidatie
Het gebruik van intimidatie, in welke vorm dan ook, is niet toegestaan. Dit omvat zowel fysiek als psychisch geweld of bedreiging om huurders of woningzoekenden iets te laten doen of juist te verhinderen.
Schriftelijke huurovereenkomst
De huurovereenkomst moet altijd schriftelijk worden vastgelegd, zelfs als deze oorspronkelijk mondeling is overeengekomen. Dit geldt ook voor arbeidsmigranten, waarbij de arbeidsovereenkomst en de huurovereenkomst apart van elkaar moeten worden afgesloten.
Informatieverplichting
Verhuurders of bemiddelaars moeten huurders duidelijk informeren over hun rechten en plichten. Dit moet schriftelijk gebeuren, op een begrijpelijke manier, en omvat onder andere wettelijke rechten die niet expliciet in de huurovereenkomst zijn opgenomen.
Verbod op dubbele bemiddelingskosten
Het is niet toegestaan om huurders dubbele bemiddelingskosten in rekening te brengen. Dit geldt ook voor kosten die soms als contract- of administratiekosten worden gepresenteerd.
Waarborgsom
De waarborgsom die een huurder moet betalen mag niet meer zijn dan twee keer de maandhuur zonder bijkomende kosten (zoals servicekosten of meubels). De waarborgsom moet binnen 14 dagen na het einde van de huur worden terugbetaald, tenzij er schade is.
Servicekosten
Verhuurders moeten jaarlijks een gespecificeerde lijst van de gemaakte servicekosten aan de huurder verstrekken. Bij de berekening en verhoging van het voorschotbedrag moeten verhuurders zich houden aan de wettelijke regels, zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek (artikelen 7:259 en 7:261).
Arbeidsmigranten
Om arbeidsmigranten beter te beschermen zijn er voor hen extra regels. Als er woonruimte wordt verhuurd aan een arbeidsmigrant, gelden voor de verhuurder de volgende aanvullende regels:
- De huurovereenkomst en de arbeidsovereenkomst zijn in afzonderlijke documenten vastgelegd.
- De arbeidsmigrant moet worden geïnformeerd over zijn rechten en plichten in een taal die hij begrijpt
Tenants can report landlords to the municipality if they do not comply with nationally applicable rules for good landlordship. If there is evidence of discrimination, insufficient information, or unreasonable costs, a report can be made free of charge through a digital form. To better protect migrant workers, there are additional rules for them. For instance, the rental agreement must be established separately from the employment contract. The landlord is required to inform the migrant worker in a language preferred by the migrant worker. In cases of undesirable rental behavior, the municipality can take action. The form is available in Dutch.