Boekel groeit flink. Dit komt door bijvoorbeeld de woningbouw in de Donk en de Run. En ook in de toekomst groeit dit door, door woningbouw op de Schutboom en de eerste fase van de Burgt. Dat is goed nieuws voor de verenigingen, buurten en scholen. Waar andere gemeenten kampen met vergrijzing denkt de gemeente Boekel na over de bouw van extra klassen voor de scholen. Die groei betekent echter ook extra verkeer. Het valt op dat steeds meer verkeer gebruik maakt van onze ontsluitingswegen. De randweg functioneert goed maar toch is er nog niet de gewenste afname van verkeer in het centrum. Met name aan de oostkant van Boekel neemt de druk op het wegennet toe. Voor de gemeente een reden om te zoeken naar de gewenste oplossing.

In het voorjaar van 2024 is er een verkenning gedaan naar mogelijke tracés. In mei 2024 zijn de uitkomsten uit deze verkenning gedeeld met de raad en bewoners. De presentatie van de bewonersavond op 16 mei 2024 kunt u hier (PPTX, 23.6 MB) terugvinden. De gestelde vragen met antwoorden vindt u hier (PDF, 88.1 kB). De verkenning is samengevat in deze rapportage (PDF, 2.8 MB). Het verslag met de veelgestelde vragen is hier (PDF, 110.9 kB) terug te vinden.

Het college heeft besloten tot de verdere uitwerking van tracé A1. In de verdere uitwerking wordt de haalbaarheid van het tracé bekeken, door middel van bijvoorbeeld geluidsonderzoek en een kostenraming. In september 2024 zijn de raad en inwoners geïnformeerd over deze verdere uitwerking door middel van deze (PPTX, 16.4 MB) presentatie. Het definitieve rapport uit september 2024 is hier (PDF, 2.2 MB) te vinden

14 november 2024 stond het onderwerp ‘Oost-westverbinding’ op de agenda van de raadsvergadering. Het voorstel bevatte vier besluiten. Deze besluiten zijn door de raad aangevuld door een amendement, en vervolgens unaniem aangenomen. Een amendement is een middel van de raad waarmee ze wijzigingen aan het voorstel kunnen aanbrengen. Het voorstel is dus gewijzigd aangenomen. Vervolgens moet de wethouder het voorstel, inclusief amendement, gaan uitvoeren. Hieronder wordt toegelicht wat er is besloten en hoe dit uitgevoerd gaat worden.

Het voorstel

Het voorstel zoals deze naar de raad is gebracht, bevatte vier besluiten. Dit zijn deze vier besluiten die de raad, heeft aangenomen:

  1. Kennisnemen van de rapportages van Kragten, reacties van direct aanwonenden en het collectief
  2. Concluderen dat de problematiek op de oost-west routing aanleiding geeft tot aanleg van de nieuwe ontsluiting en dat daarbij gekozen wordt voor variant A1
  3. Opdracht geven om tracé A1 nader uit te werken tot een definitief schetsontwerp met bijbehorende kostenraming
  4. Hiervoor krediet beschikbaar te stellen van €25.000.

Samenvattend betekent dit voorstel dat de raad als eerste alle beschikbare informatie voor het nemen van dit besluit, doorgenomen heeft. Ten tweede heeft de raad ingestemd noodzaak voor een nieuwe verbindingsweg, en daarbij gekozen voor variant A1. Met het derde besluitpunt heeft de raad de wethouder de opdracht gegeven om een schetsontwerp op te stellen waarmee een ruimtelijke procedure gestart kan worden. Dat betekent dat er een ontwerp moet komen te liggen waarbij het precies duidelijk is waar het tracé komt te liggen en welke aanpassingen er nodig zijn. Deze moet dus verkeerskundig en ruimtelijk kloppen, maar hierbij hoort ook een ontwerp waarbij de belanghebbenden zijn betrokken. Participatie is hier dus onderdeel van. Bij dit schetsontwerp moet ook een overzicht van de kosten gegeven worden, door middel van een kostenraming. In een kostenraming staat hoeveel de werkzaamheden kosten die uitgevoerd moeten worden om tot realisatie te komen. Ten slotte heeft de raad €25.000 van het gemeentebudget beschikbaar gesteld om dit ontwerp en kostenoverzicht op te stellen.

Het amendement

De raad heeft aan het voorstel, zoals hierboven al staat beschreven, een amendement toegevoegd. Dit amendement ziet er zo (Deze link gaat naar een externe website) uit:

  1. Kennis te nemen van de rapportages van Kragten, reacties van direct aanwonenden en het collectief;
  2. Concluderen dat de problematiek op de oost-westverbinding aanleiding geeft tot aanleg van de nieuwe ontsluiting en dat daarbij gekozen wordt voor variant A1 met daarbij de volgende uitgangspunten:
    a. Het groengebied tussen Lage Schoense en Driedaagse zoveel mogelijk te sparen, de netto hoeveelheid groen op minimaal hetzelfde niveau te houden door onder andere compensatie en herplant, hiertoe het zoekgebied te verbreden en zoveel als mogelijk gebruik te maken van de reeds aanwezige infrastructuur aan de Rosoliemolen;
    b. De veiligheid van fietsers en wandelaars substantieel te verbeteren en zoveel mogelijk te scheiden van autoverkeer;
    c. In het gehele proces vindt constante burgerparticipatie en heldere en tijdige communicatie plaats;
    d. Nadere verkeerskundige besluiten als een afsluiting van de kruising Molenstraat/Neerbroek te onderzoeken.
  3. Opdracht te geven ten aanzien van beslispunt 2b de effecten, haalbaarheid, kosten en tijdlijnen te onderzoeken voor in ieder geval onderstaande opties:
    - Tracé om de sportvelden heen voor autoverkeer;
    - Fietsbrug over de Waterval;
    - Fietstunnel onder de Waterval door;
    - Waterval als fietsstraat;
    en de raad hierover ruim voor vaststelling van het schetsontwerp te informeren.
  4. Opdracht te geven om tracé A1 - inclusief de uitgangspunten uit beslispunt 2 en de resultaten uit beslispunt 3 - nader uit te werken tot een definitief schetsontwerp met bijbehorende kostenraming;
  5. Opdracht te geven maatregelen op de Waterval te treffen om de weg nu al veiliger te maken voor overstekende fietsers en voetgangers;
  6. De kosten voor beslispunten 3, 4 en 5 op te nemen in de voorjaarsnota 2025

In het amendement is beslispunt 1 ongewijzigd. Beslispunt 2 is aangevuld met een viertal punten. Punt 2a geeft de opdracht aan de wethouder om het huidig aanwezige groen minimaal te behouden. Dat betekent dat als er groen wordt weggehaald, deze ergens anders gecompenseerd moet worden Verder moet het zoekgebied uitgebreid worden ten opzichte van het zoekgebied in het voorstel. Dat betekent vooral een toevoeging van het zoekgebied aan de noordkant; de weg Rosoliemolen wordt hiermee aan het zoekgebied toegevoegd.

Verder geeft de raad mee dat de veiligheid van fietsers en wandelaars verbeterd moet worden en zoveel mogelijk gescheiden moet worden van autoverkeer. Dat is een opgave die overeenkomt met een eerder vastgestelde ambitie uit het Gemeentelijk Verkeer -en Vervoerplan, dat te vinden is op de website van de gemeente. De volgende wijziging aan het voorstel, constante burgerparticipatie en heldere communicatie is ook onderdeel van het voorstel. In het volgende kopje gaan we verder in op hoe dit er uit komt te zien. Beslispunt 2d geeft opdracht aan de wethouder om in het vervolgproces de afsluiting van de Neerbroek/Vlonder met de Molenstraat af te sluiten.

De toevoegingen aan beslispunt 3 geeft de Wethouder de opdracht om de vier opties die genoemd worden, te onderzoeken. Deze opties moeten een eventueel alternatief bieden voor de oplossing op de Waterval, waar fietsverkeer een kwetsbare deelnemer is. Deze opties worden onderzocht en de raad wordt geïnformeerd over de kosten van het onderzoek.

Beslispunt 4 geeft opdracht om tot een definitief schetsontwerp te komen, dus een ontwerp dat helemaal uitgewerkt is en het precies duidelijk is wat er eventueel gaat veranderen. Omdat de precieze benodigde werkzaamheden dan bekend zijn, kan er precies in kaart worden gebracht wat de kosten zijn. De uitkomsten van beslispunt 3 worden hier eventueel in meegenomen.

Het vijfde beslispunt is een toegevoegd beslispunt. De Waterval moet nu al veiliger worden voor fietsers en voetgangers. Het college ondersteunt deze oproep is voornemens om de komgrens op de Waterval te verplaatsen, waardoor de maximumsnelheid op de Waterval en het sportpark omlaag kan. Daarbij wordt er gekeken naar de wegmarkeringen en straatverlichting.

Participatie

Een zeer belangrijke stap van het vervolgproces is de participatie. Het participatieproces zullen we spoedig delen en op gaan zetten.

Vervolgproces

Er ligt een grote opdracht. We pakken graag door, omdat verschillende plannen afhankelijk zijn van het ontwerp van de oost-westverbinding. Bijvoorbeeld de ontsluiting van de Burgt fase 2, maar ook het uitvoeringsprogramma van het Mobiliteitsplan van de gemeente Boekel.
Er lopen twee opgaves naast elkaar; het onderzoek voor het alternatief voor de Waterval en het schetsontwerp voor het gehele tracé. Terwijl het onderzoek voor het alternatief voor de Waterval bezig is, kan er ook al voorbereidend werk gedaan worden voor de schetsontwerpen, bijvoorbeeld bij delen wat de Waterval niet raakt.

Hieronder staan de momenten waar we naar toe werken. Deze momenten zijn onder voorbehoud, de planning kan nog veranderen.

  • Januari- mei: participatieproces. Dit wordt nog verder ingevuld en dit wordt geüpdatet op de website.
  • Eind januari: de raad wordt geïnformeerd over de conclusies over van het onderzoek over de alternatieve opties voor de Waterval.
  • Week 23-24 2025: openbare informatieavond en thema-avond. Tijdens deze momenten wordt de informatie gepresenteerd, zoals de schetsen. Op basis van deze informatie zal de raad een paar weken later een besluit nemen.
  • 3 juli 2025: Raadsvergadering. We streven erna om tijdens deze vergadering een definitief schetsontwerp voor te leggen aan de raad. Met een definitief schetsontwerp kan, bij een akkoord, de ruimtelijke procedure gestart worden. De keuze die gemaakt wordt heeft namelijk ruimtelijke gevolgen. Zeker bij de nieuwe ontsluitingsweg tussen de Bovenstehuis en de Molenstraat. Daarvoor is een wijziging van de bestemming nodig. Dat is een proces met formele mogelijkheid tot bezwaar en beroep. Ook deze stap wordt afgerond met een raadsbesluit.